Sayfalar

8 Ocak 2010 Cuma

Yüksek Seste Müzik Dinleyip Sağır Olanlar

İpod sağır ederse sonuç ne olur?Kulak içine giriyor, 120 desibel ses veriyor, 12 saat gidiyor. Peki suçlu kim? İşte cevabı...

Bir Amerikan mahkemesi, uzun süredir devam eden davayı bitirdi.Mahkemeye göre yüksek sesle müzik dinleyip de kulaklarına zarar verenler, yaptıklarından kendileri sorumlu, iPod'un üreticileri değil.


Çamaşır makinesinde kedi yıkamaz ya da mikrodalga fırında kurutmaya kalkmazsınız değil mi? Ya da kulak kiri matkap ile çıkartmaya çalışmazsınız? Ama Amerikalılar yapıyor.

Amerika'da insanlar teknolojik ürünleri kendilerine zarar verecek şekillerde hatta akıl almaz derecede saçma şekillerde kullanıp, ardından şirketlere sorumluluğu yüklüyor. Uzun zamandan beri Amerikan yargı sisteminin "kanseri" olarak görülen bu tür tazminat davaları, popüler kültürün her alanında eleştiriliyor.

Bu temyiz isteğinin reddi de sağduyunun bir zaferi. Hakim, iPod'un yüksek ses verebilen ve saatlerce dinlenebilen bir ürün olarak satıldığını, kullanıcı kulaklarını bozacak kadar yüksek sesle dinlediyse bunun kendi hatası olduğunu belirtiyor.

Kaynak