Sayfalar

6 Ocak 2010 Çarşamba

Topraktan Isıtma ve Soğutma


Düşük sıcaklıktaki bir ortamdan ısı çeken ve bunu yüksek sıcaklıktaki bir ortama veren makina.Isı pompası ile soğutma makinasının çalışma prensibi aynıdır. Soğutma makinasında maksat, bir mahallin soğutulması; ısı pompasında maksat ise, bir mahallin ısıtılmasıdır.Isı pompası kışın dışarıdaki soğuk havadan ısı çekerek odaya vermek suretiyle odayı ısıtabileceği gibi, yaz boyunca odadan ısı çekerek dışarı atmak suretiyle odayı soğutmakta da kullanılabilir.Isı pompası 4 ana elemandan meydana gelir.Kompressör , Buharlaştırıcı (Evaparatör) , Yoğuşturucu (Kondensör) , Kısılma vanası.


Isı pompası devrelerinde, Freon-12, Freon-22 ve Freon-502 gibi soğutucu akışkanlardan herhangi biri kullanılır. Buharlaştırıcı, ısı çekilen ortama yerleştirilir. Buharlaştırıcı içinden geçen soğutucu akışkan, etrafındaki ortamdan gerekli ısıyı çekerek buharlaşır ve buharlaşan bu soğutucu akışkan, kompresör vasıtasıyla yoğuşturucuya basılır.


Yoğuşturucu da, kızgın buhar halindeki soğutucu akışkan etrafındaki ortama ısı vermek suretiyle, yoğunlaşarak doymuş sıvı haline gelir.Yoğuşturucudan çıkan soğutucu akışkan kısılma vanasından geçerek basınç ve sıcaklığı buharlaştırıcı basınç ve sıcaklığına düşürülürek ısı pompası çevrimi tamamlanır.

Isı pompaları ısı çektikleri kaynaklara göre 4 gruba ayrılır.Hava kaynaklı , Su kaynaklı (Deniz,Nehir,Göl) , Toprak kaynaklı , Güneş enerjisi kaynaklı.Isı pompası, elektrikle ısıtmaya nazaran avantajlı olması, ve şehirlerin en büyük dertlerinden biri olan çevre kirlenmesine sebeb olmamasıyla, konutların ısıtılmasında geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Ayrıca ısı pompasının birçok sanayide uygulama alanları mevcuttur. Isı pompası tarihi: Nicholas Currot tarafından 1824 yılında ısı pompası fikri ortaya atılmıştır.

Bundan 30 yıl sonra LordKelvin ilk pratik ısı pompasını yapmıştır. Bundan sonra birçok araştırmacı ve mühendisler ısı pompasının mükemmel hale gelmesi için çalışmışlardır. Teknolojik ilerleme, ısı kaynaklarının pahalılığı, ısı pompalarına gün geçtikçe rağbeti arttırmaktadır.Jeotermal kurulumların çoğu kapalı çevrim sistem kullanırken açık çevrim sistemlerde ayrı bir seçenektir.Gömülü borunun içinde akan antifriz solüsyon yerine açık çevrim sistemler göl,kuyu gibi kaynaklardan gelen suyu kullanır.Su ısının özümsendiği ısı pompasına pompalanır.Daha sonra orjinal kaynağına veya dönüşüm kuyusuna boşaltılır.

Kaynak