Sayfalar

6 Ocak 2010 Çarşamba

RSS Nedir?


Özellikle içeriği devamlı güncellenen haber sitelerinde, blog tarzı sitelerde genelde turuncu renkli bazen yalnızca grafik, bazen de üzerinde RSS veya XML yazan simgeleri görüyoruz. Hatta bazı siteler RSS logosu olarak tasarladıkları özel simgeleri ziyaretçilerine sunuyorlar. RSS tekniğini kullanan bir sitenin RSS adresini okuyucumuza dahil ederek o siteye eklenen yeni içerikten siteyi ziyaret etmemize gerek kalmadan haberdar oluyoruz.


RSS tekniği artık birçok haber sitesinde, gazetelerin internet sayfalarında, bloglarda kullanılıyor; fakat RSS’nin halen yeterince popüler olmadığı tartışılıyor. * Bu durumun birçok sebebi olabilir, ama bence en önemlisi RSS desteği sağlayan sitenin ziyaretçilerine RSS hakkında bilgi vermemesidir.

Peki, RSS’nin daha yaygın olarak kullanılması için ne yapabiliriz? Selim Yörük, “RSS nedir, öğreniyoruz paslaşması” yazısı ile blog yazarlarının paslaşarak ziyaretçilerine RSS’nin ne olduğunu anlatabileceğini düşünmüş, çok da iyi etmiş.


Buna göre, blogumuzda RSS ile ilgili bir yazı yazıyoruz, yazıda bazı sorulara cevap vererek son olarak da beğendiğimiz bir/birkaç sitenin RSS adresini paylaşıyoruz. Belirlediğimiz bu sitelere aynı zamanda pas atmış ve o blogların yazarlarından aynı sorulara cevap vermelerini ve ziyaretçilerine RSS’yi tanıtmalarını rica etmiş oluyoruz. Selim’in yazısına, sorulara ve cevaplarına bu adresten ulaşılabilir, ben de burada o sorulara cevap vermeye çalışacağım.

1- RSS Nedir?

RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastler tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan özel bir XML dosya formatıdır. Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml’dir. Ayrıntılı bilgi Vikipedi‘de ve Wikipedia‘da.
Ayrıca, RSS tekniği ve RSS okuyucular hakkında Tekno Seyir’de bir yazı ve yazılara abonelik için bir sayfa mevcut.

2- Blogunuzun RSS bağlantıları nelerdir?

Yazılar için – http://feeds.feedburner.com/TeknoSeyir
Yorumlar için – http://feeds.feedburner.com/TeknoSeyirYorum

3- RSS okuyucu tercihiniz?

RSS okuyucu olarak bilgisayara kurulan RSS yazılımlarının yerine Web tabanlı olan okuyucuları tercih ediyorum, çünkü internet bağlantısı olan her yerden ulaşılabilir oluyorlar. Bloglines ve Google Reader kullandığım web tabanlı RSS okuyucular. Ayrıca dünya çapındaki RSS okuyucularının kategoriler halindeki listesine buradan ulaşılabilir.

4- RSS okuyucunuzla ilgili istatistikler?

Listenizde kaç farklı sitenin RSS’i var?
- 161 sitenin RSS adresi var.
Şu an kaç okunmamış yazı mevcut?
- 65
Ne kadar sıklıkla kullanıyorsunuz?
- Her sabah bakmaya çalışıyorum, gün içinde de fırsat bulursam kontrol ediyorum.
Size kazandırdığı zaman miktarı?
- Bunu hesaplamadım ama RSS’nin aynı zamanda zaman kazancı sağladığına inanıyorum. Takip ettiğimiz tüm siteleri ayrı ayrı ziyaret etmek yerine tek noktadan kontrol edebiliyoruz.
Yeni rss ekleme sıklığınız?
- İnternette dolaşırken hoşuma giden bir blog gördüğümde RSS desteği varsa ilk yaptığım şey RSS okuyucumu açıp sitenin RSS adresini okuyucuma eklemek oluyor.

Kaynak