Sayfalar

8 Ocak 2010 Cuma

Domain ve Hosting Nedir?

Alan adı (domain name) nedir? Neden alan adına ihtiyaç var?

Alan adı (domain name) web sitenizin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan internet kullanıcıları web sitenize ulaşamazlar. Örneğin şu anda gezmekte olduğunuz sitenin alan adı tevhidkalesi.com'dur. Alan adları ip adresi denilen, bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin teknolojihayati.blogspot.com alan adını adres çubuğuna yazdığınızda Internet bu alan adını önce ip adresine çevirir, daha sonra sizi bu ip adresine sahip bilgisayara yönlendirir. Dolayısıyla web sitenizi ziyaret etmek isteyecek kişiler ip adresinizi bilemeyecekleri için bir alan adı alarak sitenize daha kolay ve akılda kalıcı bir adres belirlemelisiniz. Alan adı almak için bir alan adı kaydı yapan bir siteye (domain register) gidebilir (örnek: ihs.com.tr) firmanızdan sizin için bir alan adı kaydetmesini isteyebilirsiniz.

Alan adınızı aldıktan sonra hosting şirketlerinden bir paket almanız gerekiyor. Bu paketi aldığınızda size gerekli DNS ayarları verilecektir. Sizin yapmanız gereken işlem ise, alan adınızın ayarlarına girip hosting şirketinin verdiği DNS ayarlarını girmek.

Örnek:

Primary DNS Server : ns1.agoradns.com
Secondary DNS Server : ns2.agoradns.com

Web Hosting Nedir?

Bir web sitesi kurmak istiyorsanız, yayınlamak istediğiniz sayfaların, resimlerin veya dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda durması gerekir. Bu bilgisayar sizin evdeki bilgisayarınız olamaz, çünkü gerekli program ve donanımınız varsa bile bilgisayarınızın internet bağlantı hızı bu iş için oldukça yetersiz kalacaktır. O sebeple internette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediğiniz dosyaların saklanması gerekir. İşte web sitenize ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir. Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın size uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.