Sayfalar

7 Ocak 2010 Perşembe

Lenovo Ideapad Y550 Ürün İncelemesi


Bu yazımda siz veTeknoloji.com üyelerine LENOVO IDEAPAD Y550 modelinin en üst konfigürasyona sahip ürününden bahsedeceğim. Y serisi temel olarak multimedya ve oyun üzerine üretiliyor. Ürünün teknik özelliklerine genel bir bakışla başlayalım.

ÖZELLİKLER

İşlemci Cinsi - Hızı Intel® Core 2 Duo P8600 - 2.4 Ghz - 3 MB L2 Cache - 1066 Mhz Fsb
Ekran Boyu (Inch) Boyut : 15.6" - Çözünürlük : 1366x768 piksel
Ekran Tipi WXGA VibrantView Parlak LED
Ekran Kartı NVIDIA Geforce GT 130M - 512 MB (Paylaşımsız) - 2297 MB (Paylaşımlı)
Bellek 4 GB - Max: 8 GB
Bellek Tipi DDR3 - 1066 MHz
Sabit Disk 500 GB - SATA
Optik Sürücü DVD Dual Yazıcı
Faks - Modem VAR
Ses 2 hoparlör + 1 sub-woofer. Dolby Home Theater
Network :
Kablolu : 10/100/1000 Mbps Ethernet
Kablosuz : 802.11 a/b/g/n Bluetooth : VAR
Port 3xUSB 2.0 , eSATA , VGA , HDMI , Genişleme Yuvası , Kulaklık Çıkısı , Mikrofon Girişi
Pil Ömrü 3.5 saat pil ömrü (Yaklaşık - Kullanıma Bağlıdır) 6 Cell
Ağırlık (KG) 2.75 Kg
Yazılım Microsoft® Windows® Vista Home Premium (64 Bit)
Ek Özellikler :
Dahili Web Kamera : 1.3 MP
Kart Okuyucu : VAR
Yüz Tanıma : VAR
Boyut : 360mm x 262mm x 29.2~36.2mm
Klavye : Türkçe Q Klavye

FİZİKSEL ÖZELLİKLER

Y550 de ilk dikkat çekici değişiklik tasarım ve kasa da gerçekleşmiş. Eski kasa Y serileri daha kaba duruyordu. Köşeli kenarlar, mat siyah renk, gösterişsiz sade tasarım, eski kasa Y serilerini çoğu insan için itici kılıyordu. Lenovo, müşterilerin düşüncelerine önem verdiğini yeni kasa Y serilerindeki değişimle ispatlamış.

Kasa kenarları ovalleştirilmiş, ön kapağa hoş bir desen eklenmiş, klavye beyaz renk olmuş. Ama yine de bence kasadan klavyeye renk geçişi daha güzel olabilirdi. İlk bakışta biraz garipsiyorsunuz açıkçası. Ayrıca kasa kalitesi çok yüksek diyemeyeceğim ama piyasadaki birçok ucuz marka lap toptan çok daha iyidir..

Hoparlörlerin konumu, beyaz ışıklandırma bilgisayara ayrı bir hava katmış. Turuncu rengin ton seçimi de yeni kasalarda oldukça başarılı.

Touchpad ten bahsetmek gerekirse yeni multi-touch pad, web sayfaları veya dosyalar arasında dolaşmanızı, parmak uçlarınızla resimleri büyütüp küçültmenizi, zoom yapmanızı ve düzenlemenizi sağlıyor.

Touchpad’te elinizin kayıp gitmesini önleyen tırtıklar var. Bu konuda da bence Lenovo risk almış yeni tasarım Touchpad’i sevmeyenler olabilir.

Klavyede tuş boşlukları fazla değil yazma sırasında bir zorluk yaşanmıyor. Fn tuşunun yeri yine bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyecek gibi.

Üründe parlak LED ekran var. Yandan görüşlerde ekran performansı yetersiz ama çok rahatsız etmiyor. Full HD destekliyor olması çok büyük bir artı.

Ürünün 15.6” kategorisinde 2.75KG gibi ortalama bir ağırlığı var.

Bütün artılar ve eksileriyle, kısacası yeni tasarımıyla Y550 dikkat çekmeyi başarıyor.




TEKNİK ÖZELLİKLER

İşlemci
Yazımın başında Y serisinin multimedya ve oyun amaçlı üretildiğinden bahsetmiştim. Teknik özelliklere baktığımız zaman Y550’nin tam bir performans canavarı olduğunu görüyoruz. 2.4GHz P8600 çift çekirdek işlemci makinenin performansını arttıran en önemli etkenlerden biri.

Bellek
“DDR3 TEKNOLOJİSİ İLE GERÇEK OYUN KALİTESİNİN KEYFİNE VARIN” reklamıyla Lenovo Ideapad Y550, aslında her şeyi anlatıyor. 4GB DDR3 ram, oyunlarda ve grafik ağırlıklı programlarda maksimum performans sağlıyor. Ayrıca ürünün RAM’ı 8GB’a kadar da arttırılabiliyor.

Sabit disk
500 GB hard-disk geniş bir depolama alanı sunuyor.

Ekran kartı
NVIDIA GeForce G105M, Nvidia’nın son teknoloji ekran kartlarından bir tanesi. Paylaşımsız 512MB DDR3 olması en büyük avantajı. DDR3 grafik teknolojisi kullanan Notebook sayısı çok az bu yüzden Lenovo Ideapad Y550 bu özelliği ile fark yaratıyor.

Ses Sistemi
Ürün 4+1 ses sistemi desteğine sahip. Altta bir adet subwoofer bulunuyor özellikle bilgisayar masanın üstünde dururken Bass’ları çok net duyuyorsunuz. Müzik dinlemek, film izlemek ayrı bir keyif veriyor.

Pil Ömrü
Y550’de 6 Cell pil kullanılmış. Pil süresi kullanıma bağlı olarak 3-3.5 saat kadar gitmekte. Ayrıca pilin daha uzun süre gitmesini istediğimizde sistem performansını ayarlamamızı sağlayan özel bir yazılım da mevcut.

Kısaca LENOVO IDEAPAD Y550, oyun makinesi arayanlar için on numara bir seçenek. Ayrıca grafik amaçlı çalışmalar yapacakların da rahatlıkla kullanabilecekleri bir diz üstü. Y550 bütün kullanıcılara istedikleri performansı rahatlıkla verebilecek bir ürün.




YAZILIM AVANTAJLARI

-Lenovo Desktop Navigator. Kısa yollar, dosyalar ve diğer sık kullanılan programlar arasında dokunmatik kaydırma çubuğu yoluyla kolayca dolaşmamıza izin veriyor.

-OneKey™ Theater. Bir düğmeye basıp normal moddan film moduna geçiş yaparak video ve ses kalitenizi iyileştirebiliyoruz.

-Ortam Işığı Algılayıcı, çevredeki ışık durumuna bağlı olarak ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlıyor.

-LiveCheck Yüzünüzü şifreniz yapın ve diz üstü bilgisayarınızı saldırganlara karşı LiveCheck video destekli yükseltilmiş VeriFace™ 3.5 yazılımı ile koruyun.

-Dolby® Home Theater™, en üst düzey müzik deneyimi için canlı ses sağlıyor. Yeni Y550, müziğinizi, filmlerinizi ve oyunlarınızı bir üst seviyeye taşımak için güzel bir ses sistemi ile donatılmış.

-OneKey™ Kurtarma Sistemi Düğmeye tek bir tıklama ile sisteminizi bir çökme ya da virüse karşı koruyabiliyorsunuz. Bu, verilerinizi korumanın hızlı, kolay ve güvenilir yolu. Lenovo’nun en iddialı yazılımı bu.

-Pil yönetimi yazılımı bilgisayarınızı sadece pil gücüyle daha uzun süre çalıştırmanız gereken kritik durumlarda sistem performansını ayarlamanıza olanak tanır. Ayrıca, Y550, sürekli olarak kalan pil gücünü gösteren, çok ışıklı bir pil göstergesi mevcuttur.

-Lenovo Y550 Windows Vista Home Premium ile birlikte geliyor.

Gördüğünüz gibi Y550 yazılım açısından da oldukça zengin. Bilgisayarda sıkıcı gereksiz yazılımlar yok bu da önemli bir artı .

Fiyat/Performans Değerlendirmesi

Türkiye’de satışları 1.300 TL’den başlarken, amazon.com’da 729$ fiyat ile piyasada bulunmaktadır..

Ürün fiyat/performans açısından çok iyi bence. Bu fiyat aralığında alınabilecek en iyi diz üstülerden bir tanesi, Konfigürasyon, tasarım ve kullanım rahatlığı ile bu fiyatı hak ediyor. Sonuçta aynı konfigürasyonu, sadece markasına ayrı para verdiğimiz firmalar üretse, ürün fiyatı 3500TL den aşağı olmazdı.

Artılar - Eksiler

Sonuç olarak LENOVO IDEAPAD Y550 fiyat/performans açısından tercih edilebilecek en iyi diz üstülerden bir tanesi…

Kaynak