Sayfalar

4 Şubat 2010 Perşembe

Yasal Windows Keyi

Belarc adlı bir yazılım  korsan yazılım kullanan kişilerin gözdesi olmuş durumda. Normalde bir analiz programı olan Belarc Advisor sisteminizdeki donanımları size rapor olarak sunması ile ilgi çekiyor. Belarc Advisor sisteminizdeki donanımların listesini ad ve tür olarak listeliyor. Bu rapor sayesinde, kasanın içini açmadan donanımların hatalarını düzeltip, yazılım yükseltme (Firmware) işlemini de rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
Bazı kullanıcılar sistemlerinde bir hata olduğunda Belarc Advisor raporunu alıp Internet’de yayınlıyor. Forumlarda görülen bu yöntem sayesinde hızlı bir şekilde, profesyonel ve yardım sever kullanıcılardan teknik destek alınabiliyor. Tabi bunu yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü Belarc Advisor sadece donanım ve sistem raporunu almıyor, lisanslı yazılımlarının da seri numarasını listeliyor.

Belarc Advisor, sisteminizde bulunan işlemci tipini, çalışma frekansını, toplam belleği ve sabit dik modelini listelemekle kalmıyor var olan programların da seri numaralarını raporluyor. Windows işletim sistemi, Office, Adope, Ulead ve birçok programın seri numarası bu raporda yer alıyor. Bing ve Google’da profesyonel arama yapabilen kullanıcılar bu yüzden Belarc Advisor raporlarını aratıyorlar. Bu rapordaki şifreleri alıp korsan yazılımlarını yasal hale getiriyorlar.

Microsoft buna ne yazık ki bir şey yapamıyor. Çünkü Windows seri numarası toplam üç kere kullanılabiliyor. Bu raporu yayınlayan kişiler seri numaralarının başka bilgisayarlarda olduğunu farkına bile varamıyor. İşin güzel tarafı ise kullanılan seri numaranın yasal olması.