Sayfalar

28 Şubat 2010 Pazar

Wirelessli Çanak Anten Yapımı

Öncelikle şu konu çok önemli Bilgisayarınız ile çanağınızın arasındaki mesafe 3-4 metre den fazla olmayacak yoksa bu airties wus 300 ile bu işi yapamayız. Nedeni ise usb kablosu 4-5 metreyi geçince cihaz bilgisayar ile haberleşemiyor.Nerdeyse imkansız olur. Access Point tarzı wireless özelliği olan bir cihaz kullanmak zorunda kalırsınız haberiniz olsun. Yani benim çanağım çatıda, bahçede, komşuda, veya çanak ile bilgisayarın mesafesi 7-8 metre uzaklıkta gibi durumlarda airties wus 300 işinizi görmez. Uğraşmayın derim. Tabi bu konuda teknoloji sınır tanımıyor. Usb uzatma kabloları deyişik deyiş güçlendiricili kablolar satılıyor. .
Öncelikle hangi ekipmanlar lazım bir bakalım.

1- Windows xp kurulu usb girişi olan her hangi bir bilgisayar.
2- Airties marka wus 300 usb wireless adaptör
3- Ofset 90 cm uydu çanağı (lnb siz)
4- Usb uzatma kabolsu toplamda 4-5 metreyi geçmesin, kaliteli olsun.
5- Mehmet Efendi Türk kahve kutusu 250 gr’lık. Başka bir kutu denemeyin tecrübe ile sabittir. Boşuna zaman harçamanızı istemem.
6- Genellike masa lambalarıda kullanılan masa lamba spraili. Masa lambasını yukarı, aşağı, sağa, sola yani her yöne ceviriyorya( ha ondan janjanlı ha kımıl kımıl kafa karıştırma ) :smiles10: Bu sprail ilk hassas ayar için çok güzel oluyor tavsiye ederim. Çanağın merkez noktasını bu bu sprial ile daha rahat ayarlıyorsunuz yani ileri, geri, yukarı, aşağı hassas ayarda çok rahat ve kullanışlı oluyor. Tabi siz başka bir yöntem deneyebilirsiniz. Kabiliyetinize kalmış bir durum.
7- İki adet hortum kelepçesi biri kutu çapından biraz daha büyük olacak. Diyeri lnb bağlantı kolundan büyük olacak.
8- Çevrenizdeki Wireless sinyalleri aramak için gerekli progamı burdan indirin. BR
Şimdi montaja başlayalım.

Öncelikle kahve kutusununun kapalı olan alt tarafının tam orta noktasını buluyoruz. Bu orta noktaya airties wus 300 girecek şekilde de dikdörtgen bir delik açıyoruz.Bu işi yaparken tam orta noktaya dikkat ediyoruz. Ben bu dikdörtgen deliği açmak için marangozların kullandığı ve tamircilerin kullandığı keskiye benzeyen takımla açtım. kutunun içerisine girecek şekilde bir ağaç parçası buldum. Bu ağaç parçasını kutunun tabanına yerleştirdim sonra kutunun alt tarfından wus 300’e göre çizdiğim şekli kutunun içindeki ağacın yardımıyla hatasız ve Airties wus 300 gireceği ebatlarda keski yardımıyla güzelce kestim. Airties wus 300’ü tatlı bir sürtünme ile içine girecek şekilde yerleştirmeyi başardım. Umarım sizde başarırsınız.
Peki bu Airties wus 300 kutunun içerisine nasıl ve ne kadar girecek?

-Kutunun alt tarafındaki sacdan Airties wus 300’ü usb metalinden sonra 6-7 mm dışarıda kalacak şekilde içeri takıyoruz.(Yani şöyle anlatayım usb metali ve metalden sonra başlayan plastik aksamda 6-7 mm daha dışarıda duracak) Airties wus 300’e kutunun ağzı açık tarafıdan baktığımız zaman içinde düz bir şekilde duracak. sağa sola yatık olmayacak çok dişarıda ve çok içeride olmayacak. Bu ayarlar tecrübe ile sabittir . Zaman harcamayın. Sonra usb kablosunu gerekiyorsa usb uzatma kabolsunu takıyoruz.Toplamda usb uzatma kablosu 3-4 metreyi geçmezse iyi olur.

Şimdi sıra çanağa geldi.

Çanağın takılacak yer konusunda yukarıda önemle bahsetmiştim. Bu konuya dikkat ediyoruz.
Ve yine önemli olan bir konu, şayet bildik bir yerden wireless sinyalin geldiğini biliyorsak çanağı takacağımız yeri ona göre monte ediyoruz. Yok ben sinyal arayacağım, bulabilirsen kullanacağım, diyorsanınız çevrenizin durumuna göre wireless sinyallerinin hangi tarafta fazla olabileceğini tahmin ederek monte ediyoruz.
Bu ön gecici tespiti yaptıktan sonra çanagın lnb’si varsa çıkarıyoruz. Tam lnb’nin takıldığı yere kahve kutusunun açık ağızı çanağın içine bakacak şekilde yani tam lnb’in çanağa baktığı şekilde kahve kutusunu sprila vasıtası ile monte ediyoruz. Şimdi bu sprillin bir ucunu kutun üzerine büyük hortum kelepcesi yardımıyla alt tarafına yakın yere yani kutunun kelepçe ile sıkılma esnasında yamulmaması için alt tarafına yakın yerden kelepçe ile tutturuyoruz. Sprialin diyer ucunu lnb koluna küçük kelepçe ile tutturuyoruz. Bu işlemi yaparken kutunun ayarı için sprilale bir miktar boşluk vereceğizki kutu ayarında sıkıntı çekmeyelim.

Şimdi çanak nereye nasıl bakacak?

Wireless sinyalleri uydu yayınları gibi yukarıdan gelmez. Yer yüzüne parelel olarak yayılır. Yani yayın alacağımız yer ile aynı hizada bulunacak. Bu konuyu biraz daha açalım. Diyelimki 400 mt ileride wireless sinyali olduğunu biliyoruz veya tahmin ediyoruz. Bu durumda çanak o tarafa doğru bakması lazım. Fakat bakarken uyduya bakar gibi yukarı doğru bakmayacak. Ofset çanaklar bizi bu konuda aldatır. Biz ofset çanağınızı ayarlarken tam yere doğru olmasada yere bakıyormuş gibi ayarlayacağız bu sizi yanıltmasın. Tabi yayının geldiği merkez noktayı çanağı ince ayarlar yaparak bulacağız. Bu ayarı biraz uğraşarak bulunur zor deyildir.

Peki buraya kadar anladık, bundan sonra ne olacak?

Şimdi sıra yayın bulmaya ve ince ayara geldi.


Öncelikle bilgisayarımıza wus 300 programını kuruyoruz. Bu programı cihazı aldığınızda cdsi ile kutudan çıkar.
Programı doğru kurduktan sonra netstumbler programını kuruyoruz. Cihaz ile bilgisayar arasındaki bağlantıları yaptıktan sonra cihaz ve program çalışması lazım hatta yakınlarınıza wireless yayını varsa alır. ve size adını ve mac adresini gösterir. Netstumbler programını biraz ayrıntılı inceleyin sadece gelişmiş ayarlarını pek fazla kurcalamayın.

Şimdi netstumbler bir yayın buldu. Bu yayına ince ayar çekeceğiz. Yayının öncelikle ne taraftan geldiğini öğrenmek ve tam yönünü tespit için bilgisayarın ekranını görecek şekilde çanağımızı yavaş yavaş sağa sola aşağı yukarı çevirerek tam yerini tespit etmeye çalışalım. Diyelim bir yayının geldiği yönü ve merkezini tespit ettik. Şimdi kahve kutusunun çanağın merkezindemi deyilmi diye kutunun ince ayarlarına bakacağız. Kutuyu çana yanaştırın, uzaklaştırın açık ağızını çanağın merkezine doğru bakmasını sağlayın. Bu şekilde çok deyişik denemeleri usanmadan yapın. Bu işlemi yaparken netstumbler’in ping atışlarını kontrol edin. en iyi ve kesintisiz ping atışı bulduğunuz yerde bırakın ve sabitleyin. Daha sonra merak için çanağı başka yönlere çevirip nerler var neler yok diye bakabilirsiniz.
Sistemi çalıştırdıktan sonra çok fazla yayın gelirse şaşırmayın
Peki bu sistemin ne kadar faydası olabilir?
Ben bu denemeyi yapmadan önce çevremde bir wireless sinyal bululabiliyordum.
Bu deneme ve çalışmalarım sonucunca yüze yakın wireless sinyali buldum.
Bağlantı kurduğun 5-6 adet oldu.

Peki sistem ne kadar verimli?
Atmosfer şartlarında çok etkileniyor Çok güzel ping atarken bir bakıyorsunuz çok zayıflamış.

Sistem karşılıklı kurulursa çok başarılı bir şekilde çalışacağına eminim. Fakat ben hep tek taraflı denene yaptım.



Kaynak