Sayfalar

3 Şubat 2010 Çarşamba

Format Atmadan Hard Disk Bölme İşlemi

HARDDİSK YÖNETİMİ VE BÖLÜNMESİ

Hepimizin de bildiği gibi yeni bir harddisk aldığımız zaman; ona fotmat çekmek ve eğer harddiski ikiden den fazla parçalara ayırmak istiyorsa fdisk ile uğraşmak bayağı zahmetli bir iş olsa gerek. Bu yüzden yeni aldığımız bir harddiski başka bir PC ye bağlayıp ( tabii işletim sistemi NT tabanlı olmalıdır.. Win2000 yada Xp Gibi ) Disk yönetininden çok kolayca ve hızlı bir şekilde yeni harddisk partitionlara ayırabilriz. Fdiskin yetersiz olduğu noktalarda da çözüm üretmiş oluruz.

Tabii bu işlemi yapan daha değişik programlar da var. Windowsun böyle kendi özelliği varken başka bir programa niye ihtiyaç duyalım. Bu işlem tehlikeli olduğundan dikkat etmek gerekmektedir.




Disk Yönetimi'ne genel bakış


Disk Yönetimi, diskleri yönetmek için grafik aracıdır. Disk Yöneticisi'ni değiştirir ve birçok yeni özellik sunar:

• Bölümler, mantıksal sürücüler ve yeni dinamik birimler için destek.

• Çevrimiçi disk yönetimi. Sistemi kapatmadan veya kullanıcıları kesmeden çevrimiçi yönetim görevleri gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, sistemi yeniden başlatmadan bir birimi oluşturabilir, genişletebilir veya yansıtabilirsiniz. Ayrıca, yeniden başlatmadan, diskler ekleyebilirsiniz. Birçok yapılandırma değişiklikleri neredeyse anında geçerlilik kazanır, geçerlilik kazanmaları değişiklikleri kaydetmek veya tamamlamak gerekmez.

• Yerel ve uzak disk yönetimi. Yöneticiler veya Sunucu İşleçleri grubunun üyesi olduğunuz herhangi bir uzak Windows 2000 bilgisayarını yönetebilirsiniz.

• Basitleştirilmiş görevler ve doğrudan kullanıcı arabirimi. Disk Yönetimi, seçili nesnelerde çalıştırabileceğiniz görevleri size göstermek üzere kısa yol menüleri sağlar. Sihirbazlar, bölümler ve birimler oluşturma, diskleri yükseltme gibi görevler süresince size kılavuzluk ederler.

Basit birim oluşturmak için

1. Disk Yönetimi'ni açın.

2. Üzerinde basit birim oluşturmak istediğiniz dinamik diski sağ tıklatın ve sonra Birim Oluştur'u tıklatın.

3. Birim Oluşturma sihirbazında önce İleri düğmesini, sonra Basit birim'i tıklatın ve ekrana gelen yönergeleri izleyin.

• Bu yordamı izleyebilmeniz için bir yönetici veya bir Yönetici grubunun üyesi olarak oturum açmış olmanız gerekir. Bilgisayarınız bir ağa bağlıysa, ayrıca ağ ilke ayarları bu yordamı tamamlamanızı engelleyebilir.

• Disk Yönetimi'ni açmak için, Başlat'ı, tıklatın, Ayarlar'ın üzerine gelin, Denetim Masası'nı tıklatın, Yönetim Araçları'nı ve sonra Bilgisayar Yönetimi'ni çift tıklatın.

Konsol ağacında Bellek'in altında Disk Yönetimi'ni tıklatın.

• Yalnızca dinamik disklerde basit birimler oluşturabilirsiniz.

• Basit birimi aynı disk üzerinde genişletebilirsiniz. Ayrıca basit birimi ek dinamik disklere genişleterek yayılmış birim oluşturabilirsiniz. Genişletilen birimlerin NTFS kullanılarak biçimlendirilmesi gerekir. FAT veya FAT32 kullanılarak biçimlendirilmiş birimleri genişletemezsiniz.

• Basit birimler hataya dayanıklı değildir.

• Basit birimler disk bölümleri veya mantıksal sürücüler içeremez ve MS-DOS veya Windows 2000 dışındaki Windows işletim sistemleri tarafından erişilemezler.

Bilgisayarınızda ayrıca Windows NT 4.0 veya önceki sürümlerini, Windows 98 veya önceki sürümlerini veya MS-DOS kullanıyorsanız, dinamik birimler yerine disk bölümleri oluşturmanız gerekir.

Takılı sürücü oluşturmak için

1. Disk Yönetimi'ni açın.

2. Oluşturmak istediğiniz disk bölümünü veya birimi sağ tıklatın ve sonra Sürücü Adı ve Yolu Değiştir'i tıklatın.

3. Aşağıdakilerden birini yapın:

- Birim oluşturmak için önce Ekle'yi sonra Bu NTFS klasöründe oluştur'u tıklatın, NTFS birimindeki boş bir klasörün yolunu yazın veya Gözat'ı tıklatarak konumunu belirtin.

- Oluşturulan birimi kaldırmak için, birimi ve Kaldır'ı tıklatın.

Notlar


• Bu yordamı izleyebilmeniz için bir yönetici veya bir Yönetici grubunun üyesi olarak oturum açmış olmanız gerekir. Bilgisayarınız bir ağa bağlıysa, ayrıca ağ ilke ayarları da bu yordamı tamamlamanız engellenebilir. 


Kaynak: Wardom http://www.wardom.org/showthread.php?t=166403

• Disk Yönetimi'ni açmak için, Başlat'ı, tıklatın, Ayarlar'ın üzerine gelin, Denetim Masası'nı tıklatın, Yönetim Araçları'nı ve sonra Bilgisayar Yönetimi'ni çift tıklatın. Konsol ağacında Bellek'in altında Disk Yönetimi'ni tıklatın.

• NTFS birimindeki boş bir klasörde yerel bir sürücü oluşturduğunuzda, Windows 2000 sürücüye sürücü adı yerine sürücü yolu atar.

• Sürücü yolları yalnızca, NTFS birimlerindeki boş klasörlerde kullanılabilir. NTFS birimleri temel birimler veya dinamik birimler olabilir.

• Bir sürücü yolunu değiştirmek için, yolu kaldırın ve yeni konumu kullanarak yeni bir sürücü yolu oluşturun. Sürücü yolunu doğrudan değiştiremezsiniz.

• Bir yerel bilgisayarı yönetiyorsanız, bu bilgisayardaki NTFS klasörlerine gözatabilirsiniz. Bir uzak bilgisayarı yönetiyorsanız, gözatma seçeneği devre dışıdır ve var olan bir NTFS klasörünün yolunu yazmanız gerekir.

• Tüm sürücü yollarını görüntülemek için önce Görünüm'ü sonra Tüm Sürücü Yolları'nı tıklatın.

Sürücü adı atamak, değiştirmek veya kaldırmak için

1. Disk Yönetimi'ni açın.

2. Disk bölümünü, mantıksal sürücüyü veya birimi sağ tıklatın ve sonra Sürücü Adını ve Yolu Değiştir'i tıklatın.

3. Aşağıdakilerden birini yapın:

- Bir sürücü atamak için Ekle'yi tıklatıp kullanmak istediğiniz sürücü adını ve sonra Tamam düğmesini tıklatın.

- Bir sürücü adını kaldırmak için, adı ve sonra Kaldır'ı tıklatın.

- Bir sürücü adını değiştirmek için, önce adı sonra Düzen'i tıklatın ve kullanmak istediğiniz sürücü adını tıklatıp Tamam düğmesine basın.

Önemli
• MS-DOS ve Windows programlarının çoğu belirli bir sürücü adına başvuruda bulundukları için, sürücü adı atamaları konusunda dikkatli olun. Örneğin, ortam değişkeni yolu program adlarıyla birlikte belirli sürücü adlarını gösterir.

• Bu yordamı izleyebilmeniz için bir yönetici veya bir Yönetici grubunun üyesi olarak oturum açmış olmanız gerekir. Bilgisayarınız bir ağa bağlıysa, ayrıca ağ ilke ayarları da bu yordamı tamamlamanızı engelleyebilir.

• Disk Yönetimi'ni açmak için, Başlat'ı, tıklatın, Ayarlar'ın üzerine gelin, Denetim Masası'nı tıklatın, Yönetim Araçları'nı ve sonra Bilgisayar Yönetimi'ni çift tıklatın. Konsol ağacında Bellek'in altında Disk Yönetimi'ni tıklatın.

• C ile Z harfleri arasında en çok 24 sürücü adı kullanabilirsiniz; A ve B harfleri disket sürücüleri için ayrılmıştır. Bununla birlikte B adıyla tanımlı disket sürücünüz yoksa, B sürücü adını ağ sürücüsü için kullanabilirsiniz.

• Sistem biriminin veya önyükleme biriminin sürücü adını değiştiremezsiniz.

• Bir birime, CD-ROM sürücüsüne veya başka bir kaldırılabilir ortam aygıtına sürücü adı atarken, sürücü adının sistemdeki bir program tarafından kullanılmakta olabileceğini belirten bir hata iletisi görüntülenebilir. Bu durumda, birime veya sürücüye erişen programı kapatın ve yeniden Sürücü Adını ve Yolu Değiştir komutunu kullanın.

• Windows 2000, birimlere, disk bölümlerine ve CD-ROM sürücülerine statik olarak sürücü adı atanmasına olanak sağlar. Bu durumda,sürücü adını belirli bir disk bölümüne, birime veya CD-ROM sürücüsüne kalıcı olarak atayabilirsiniz. Var olan bir bilgisayar sistemine yeni bir sabit disk sürücüsü eklerseniz, yeni sürücü statik olarak atanmış sürücü adlarını etkilemez.

• Ayrıca, sürücü adı yerine sürücü yolu kullanarak, bir NTFS birimindeki boş bir klasörde bir yerel sürücü oluşturabilirsiniz. Daha fazla bilgi için, İlgili Konular'a bakın.

Disk bölümü veya mantıksal sürücü oluşturmak için

1. Disk Yönetimi'ni açın.

2. Temel diskin ayrılmamış bir bölgesini sağ tıklatın ve ardından Bölüm Oluştur'u tıklatın veya uzatılmış bir disk bölümünde boş alanı sağ tıklatın ve ardından Mantıksal Sürücü Oluştur'u tıklatın.

3. Bölüm Oluşturma sihirbazında önce İleri düğmesini, ardından Birincil Disk Bölümü'nü, Uzatılmış Disk Bölümü veya Mantıksal Sürücü'yü tıklatın ve ekrana gelen yönergeleri izleyin.

• Bu yordamı izleyebilmeniz için bir yönetici veya bir Yönetici grubunun üyesi olarak oturum açmış olmanız gerekir. Bilgisayarınız bir ağa bağlıysa, ayrıca ağ ilke ayarları da bu yordamı tamamlamanızı engelleyebilir. 


Kaynak: Wardom http://www.wardom.org/showthread.php?t=166403

• Disk Yönetimi'ni açmak için, Başlat'ı, tıklatın, Ayarlar'ın üzerine gelin, Denetim Masası'nı tıklatın, Yönetim Araçları'nı ve sonra Bilgisayar Yönetimi'ni çift tıklatın. Konsol ağacında Bellek'in altında Disk Yönetimi'ni tıklatın.

• Birincil disk bölümlerini, uzatılmış disk bölümlerini ve mantıksal sürücüleri yalnızca temel disklerde oluşturabilirsiniz. Bu bilgisayarda ayrıca Windows NT 4.0 veya daha eski sürümleri, Windows 98 veya daha eski sürümleri veya MS-DOS da çalıştırılıyorsa, dinamik birimler yerine disk bölümleri oluşturmanız gerekir.

• Bir diskte en çok dört birincil disk bölümü veya üç birimcil disk bölümüyle bir uzatılmış disk bölümü oluşturabilirsiniz.