Sayfalar

8 Aralık 2009 Salı

Youtube Kendini Değiştiriyor


YouTube önce HD kalitede, bantgenişliğini yiyip bitiren kaliteli video hizmetini sundu. Şimdi tam tersini yönde, yükü azaltacak, hafifletecek bir yeniliğe gidiyor.

Elbette Google’ın sahip olduğu YouTube’un bu değişikliğe gitmesinde, artan maliyetlerin payı büyük. Para kazanmayan, yüzlerce milyon dolar zarar eden YouTube hizmetinin maliyetlerinin düşmesi gerekiyor.

Kullanıcı başına video göstermek için harcanan bantgenişliği düşürüldüğünde, YouTube büyük rakamları cebinde tutmayı başarabilecek.

Bu, kotalı kullanıcıların da işine yarayacak. Ama esas faydası videoların yüklenmesindeki gecikmelerin önüne geçilecek olması. Feather, yani tüy isimli yeni YouTube özelliği, YouTube sayfalarında yer alan ekstraları ortadan kaldırıyor.

Video önerileri, yorumlar, video notu, gömülü oynatıcı özelleştirme seçenekleri kırpılarak, yük azaltılıyor. Azda değil, tipik olarak 391 KB tutan sayfa 52 KB’a indiriliyor!

YouTube böylece karışık arayüzünü sevmeyenleri memnun edebilecek. Ancak Feather’ın büyük dezavantajları da bulunuyor. Feather seçeneği altında bütün videolar mevcut değil.