Sayfalar

15 Mayıs 2010 Cumartesi

Sony Alpha 850 Dijital Kamera İnceleme

Sony Alpha 850 reviewSony Alpha 850 gelişmiş dijital SLR fotoğraf makinesi
Sony'nin geçtiğimiz sene Sony A900 modelini tanıtması profesyonel fotoğraf makinesi sektörünü temellerinden sarsmayı başardı. O zamanlar böylesine ani fiyat düşüşü sergileyen ve erişilmez gibi görünen profesyonel DSLR segmentini ciddi amatör fotoğrafçıların ulaşabileceği bir seviyeye indiren yüksek çözünürlüklü bir profesyonel dijital SLR fotoğraf makinesi düşüncesi gerçekten inanılmazdı. Bu başarı Sony'nin hoşuna gitmiş olmalı ki aynı şeyin şimdi de Sony DSLR A850 modeli ile gerçekleştiğini görüyoruz. Bir kez daha fiyat seviyesi şok edici derecede düşük ve bu da rekabetteki markaları ikinci bir kez darbeye uğratıyor.

Sony A850 fiyatta gerçek bir dönüm noktası
Bununla beraber fiyat politikası ne kadar iyi olursa olsun kamera üreticisi bir firma açısından sadece bu etken başarıyı garantilemez. Gelişmelerin ve yeniliklerin hızla kendini gösterdiği günümüzde (20 megapiksel ve üzeri) yüksek çözünürlükte bir dijital SLR fotoğraf makinesini üretebilen tek marka artık Sony değil. Nikon'un D3x'ine karşı Canon'un EOS 5D Mark II ve EOS 1Ds Mark III modelleri mevcut. Evet bu modellerin fiyatları, D3x listenin tepesinde olmak üzere, açıkça çok farklı. Ayrıca günümüzde yenilikçi fotoğraf teknolojileri bakımından da pek çok gelişmeler yaşanmakta.

Sony DSLR-A850 görüntü kalitesi
Yenilikçilik açısından Sony Alpha 850 modelinde söz edilecek bir nokta bulunmuyor. Sony A850 fotoğraf makinesinin son derece tatmin edici olan görüntü kalitesi keyifli bir çekim sağlıyor. Ama yine de, Alpha 900 zamanında daha az dikkat çeken bazı farklı yönlerin şimdi kendini gösterdiğini görüyoruz. Örnek vermek gerekirse; yukarıda sözünü ettiğimiz rakip firmalar yüksek ISO değerlerindeki çekimlerde görüntü kalitesini mükemmel ile iyi arasında dengede tutarken neredeyse gözle görülemeyecek noise değerlerine ulaşıyorlar. Sony, ISO 800 civarına kadar başa baş bir performans sergilerken bunun üzerindeki ışık hassasiyet değerlerinde rekabetin gerisinde kalıyor. Fakat tüm bu performans farklılıklarının laboratuvar ortamındaki ölçümlerden elde edildiğini ve pratik hayatta çıplak gözle o kadar kolay gözlemlenmediğini burada ifade etmeliyiz.

Sony Alpha 850 inceleme sonucu
Sony Alpha 900 incelememizdeki son hükmümüz A900 modelinin yeni nesil bir Alpha fotoğraf makineleri ürün serisi geliştirmek açısından mükemmel bir temel oluşturduğu yönündeydi. Bu gelişim henüz Sony tarafından başlatılmış değil; en azından Alpha 850 modeli için bunu söyleyemeyiz. Fakat piyasanın mevcut koşulları ve ekonomik şartlar göz önüne alınırsa bunu akıllıca bir taktik olduğu da söylenebilir. Bu durum teknik özelliklere değer veren fanatikleri hayal kırıklığına uğratabilir fakat teknik yenilikler her zaman ilerlemeye işaret etmez. Sony Alpha 850 dijital SLR fotoğraf makinesi daha önce A900 modelinin izlediği aynı yolu takip ediyor. Sonuç olarak, Sony A850 modelinin yüksek kalitedeki dijital fotoğrafçılığı daha geniş kitlelere sunduğunu söyleyebiliriz. Ve gelecekteki Sony Alpha kullanıcıları bundan direkt olarak yararlanıyorlar. Belki de Sony Alpha 850, satın alınabilir fiyat etiketli ve yüksek çözünürlüklü full frame dijital fotoğraf makineleri neslinin ilk modeli olabilir.

Sony Alpha 850Flash Memory

Sony Alpha 850 Flash Memory

16 GB kapasiteli hafıza kartı
24 megapiksel gibi yüksek bir çözünürlüğe sahip olan dijital fotoğraf makineleri oldukça büyük ebatlı görüntü dosyaları oluşturur. Özellikle bu kameralar, Sony A850 modelinde olduğu gibi RAW ile JPEG & RAW çekim modu sunuyorlarsa elde edilen dosya boyutları ciddi seviyelere ulaşır. Yukarıda sözünü ettiğimiz bellek kapasiteleri kağıt üzerinde çok yüksek görünebilir fakat pratik hayattaki uygulamada gayet normal sayılabilir. 16 GB hafıza kapasitesi yaklaşık 420 adet fotoğrafa ya da RAW & JPEG formatta 330 çekme karşılık geliyor. Eğer hafıza kartınızdan aktarma yapamayacağınız uzun süreli bir geziye veya seyahate çıkacaksanız çekeceğiniz fotoğraf sayısı da olukça yüksek yer kaplayacaktır. Sony Alpha 850 gibi bir fotoğraf makinesi sahibi kullanıcılar kesinlikle böyle davranacaktır. Tüm bu nedenlerle Sony A850 sahiplerine en az 16 GB kapasiteli bir hafıza kartı edinmelerini öneriyoruz.

16 GB kapasiteli hafıza kartı ile çekim sayıları:
24 megapiksel - oran 3:2 - RAW - 38MB - 422 fotoğraf
24 megapiksel - oran 3:2 - cRAW - 26MB - 626 fotoğraf
24 megapiksel - oran 3:2 - RAW & JPEG - 49MB - 332 fotoğraf
24 megapiksel - oran 3:2 - cRAW & JPEG - 36MB - 448 fotoğraf
24 megapiksel - oran 3:2 - JPEG Extra Fine - 24MB - 686 fotoğraf
24 megapiksel - oran 3:2 - JPEG Fine - 10MB - 1580 fotoğraf
24 megapiksel - oran 3:2 - JPEG Standard - 7MB - 2370 fotoğraf

Yukarıdaki tab
lo bir CompactFlash hafıza kartı ile ve 3:' görüntü oranı ile elde edilen rakamları göstermektedir. Çekimler 16:9 görüntü formatında çekildiğinde bu sayı daha az olacaktır ama RAW formatta çekim yaparken cihaz otomatik olarak 3:2 oranını seçiyor.

Sony Alpha 850 ile çekilmiş fotoğrafları görmek için: TIKLAYIN