Sayfalar

28 Şubat 2010 Pazar

Serv-U FTP Server Kurulumu

Win32 tabanlı sunucular için en popüler ve "en ölçeklenebilir" FTP sunucusu olan Serv-U nun kurulumunu ve yönetimini açıklamaya çalışacağız.
Serv-U nun tam anlamıyla kurulumu 4 ana başlıktan oluşmaktadır:

Serv-U Sunucusu Kurulumu

Sunucuya Domain Eklenmesi

Domaine Kullanıcı Eklenmesi

Kullanıcı Yetkilendirmesi
Bu doküman, yukarıdaki aşamaların ilkini içermektedir.
ADIM 1: (susetup.exe) www.serv-u.com adresinden indirilir.
ADIM 2: Herhangi bir program kurulumu gibi tüm yönergelere uygun cevaplar verilerek kurulum gerçekleştirilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; kurulumun son kısmında "Start Serv-U Administrator" seçeneğinin seçili olarak gelmesi halinde bile bu seçeneği kaldırmanız gerektiğidir. Aksi halde Servis oalrak install edilmediği halde servis muamelesi gören FTP sunucuya bağlanmaya çalışır ve pek çok hata mesajı alırsınız. Bu durumda yapmanız gereken tek şey Serv-U Administrator u calıştıurmadan bilgisayarı restart etmek olacaktır.

Şu an itibari le Serv-U kurulumu tamamlanmıştır. Kurulumun hemen ardından (yönerge olarak istenmemiş olsa bile) SUNUCU MUTLAKA RESTART EDILMELIDIR.


ADIM 3: Restart işleminin hemen ardından "Serv-U Administrator" ilk defa çalıştırılır.
ADIM 4: Serv-U nun çalışmaya başlaması için bir kaç soruya cevap vermenizi sağlayacak bir Sihirbaz çalışacaktır. Yönergeleri takip ederek işlem tamamlanır.

ADIM 5: Tüm kurulum tamamlandığında, yandaki ekranla karşılaşmanız gerekmektedir. Menu den "Server/Connect" i seçerek Serv-U ya bağlanılır.
ADIM 6: Bundan sonra yapılması gereken, ekranın sol yanındaki "Ağaç Menu"yü kullanarak sunucunun; lisans ve genel ayarlarını gerçekleştirerek sunucuya "Domain" eklemek olacaktır.



Serv-U’ya Domain Eklenmesi

 Serv-U FTP Sunucusu kurulumunun tamamlanması için gereken 2.ci adım ise "Sunucuya Domain Eklenmesi"dir. Domain Eklenmesi’ni aşağıdaki satırlarda olabildiğince anlatmaya çalışacağız.

ADIM 1: Serv-U Administrator penceresinin sol kısmındaki "Ağaç Menu" den "Domains" seçilir ve sağ tıklanarak "New Domain" tıklanır.

ADIM 2: Domain kurulumu 4 aşamadan oluşmaktadır. Bunların ilki "Domain e atanacak bir IP" dir. Bu adımı IP konfigürasyonunuzun değişik oalbileceğini düşünerek her koşulda çalışmayı sağlayacak olan "Use any available IP address" seçeneğini seçiyoruz.
ADIM 3: Bu adımda Domain tanımı yapılır. Burada bahsedilen domain gerçek internet adresi olabileceği gibi herhangi bir tanımlama da olabilir. Her türlü domain tanımında da gerek internet gerek intranet üzerinde sunucu sorunsuz çalışacaktır.(Örnekte ’BenimSunucum’ yazılmıştır)
ADIM 4: Domain tanımı yapıldıktan sonra Domain’e ilişkin bir port atanması söz konusudur. 21 numaralı port tüm dünyada standart FTP portu olarak kabul gördüğü için bu adımı direk geçebiliriz. Bu adım aynı zamanda tek bir sunucu altında gerek aynı porttan gerek farklı portlardan birden fazla Domain eklenmesine imkan tanıdığının bir kanıtıdır :)
ADIM 5: Bu adımda Domain bilgilerinin tutulma metodu seçilmektedir. 500 kullanıcıdan daha az bir domain eklenecekse .INI dosyası, 500 den fazla kullanıcıya sahip domainler için işletim sisteminin "REGISTRY" kaydının kullanılması önerilir. 500 den az (sadece 1) kullanıcılı bir test domaini oluşturduğumuz için .INI File i seçip Domain Kurulumu’nu tamamlıyoruz.


Serv-U’ya Kullanıcı Eklenmesi

 Serv-U FTP Sunucusu kurulumunun tamamlanması için gereken 2.ci adım ise "Sunucuya Domain Eklenmesi"dir. Domain Eklenmesi’ni aşağıdaki satırlarda olabildiğince anlatmaya çalışacağız.

ADIM 1: Serv-U Administrator penceresinin sol kısmındaki "Ağaç Menu" den "Domains\\\\BenimSunucum\\\\Users" seçilir ve sağ tıklanarak "New User" tıklanır.

ADIM 2: Kullanıcı ekleme 4 aşamadan oluşmaktadır. Bunların ilki "Kullanıcı Adı" dir. Örnekte "kullanici1" tanımlanmaktadır.
ADIM 3: Bu adımda "kullanici1" için parola tanımı yapılır (Örnekte: sifresi). Sunucuya login olabilmesi için bir kullanıcının, kullanıcı adı ve parolaya mutlaka ihtiyacı vardır. (Buna anonymous diye tabir edilen FTP login metodu dahildir.)
ADIM 4: Kullanıcı adı ve parola ataması yapıldıktan sonra, FTP kullanıcısı için bir "Klasör Tanımı" yapılmalıdır. Bu tanımın amacı ise; kullanıcı sunucuya login olduktan sonra hareketine nerden başlayacağının belirlenmesidir. (Örnekte: c:\\\\home\\\\kullanici1)
ADIM 5: Bir önceki adımda başlangıç klasörü tanımlanan kullanıcı için "Bu klasörün dışına çıkabilsin/çıkamasın" yekilendirmesi ise bu adımda yapılmalıdır. Bu klasöre kilitlenen kullanıcı, bu klasör dışına çıkamaz. (işte özlemini hep duyduğumuz kolaylık)

Serv-U’da Kullanıcı Yetkileri

 Serv-U FTP Sunucusu altında kullanıcı yetkileri 5 ana başlık altında toplanmıştır.

GENERAL: Bu başlık altında, seçili kullanıcı adı altında aynı anda kaç giriş yapılabileceği, aynı IP den kaç giriş yapılabileceği, sistem tarafından gizli (.ini dosyaları gibi) dosyaların FTP kullanıcısına gösterilip gösterilmemesi, maksimum veri transferi, zaman aşımı süreleri ve "Hoşgeldiniz" mesajları gibi özelliklerin düzenlenmesine imkan tanınır.


DIR ACCESS: Bu başlıkta ise, kullanıcının erişme yetkisine sahip olduğu klasör içinde hangi yetkilere sahip olduğu düzenlenmektedir. Örneğin: Okuma, yazma, silme, çalıştırma, alt klasör açma/silme gibi. Ayrıca bu ekranda bir kullanıcı için birden fazla (ve farklı) klasör tanımı yapılmasına imkan tanınmıştır. (Resmin alt kısmındaki "Add/Delete/Edit butonları).

IP ACCESS: Bu başlıkta kullanıcı hesabına ilişkin IP yetkilendirmeleri yapılabilmesi sağlanmıştır. Bu sayede, bu kullanıcı adı ile hangi IP lerden girilebileceğini ve/veya girilemeyeceğini tanımlama şansınız olmaktadır.

UL/DL RATIOS: Pek çok popüler FTP sunucusunda karşılaştığımız bu özellik ise, kullanıcıların "Download yapabilmeleri için önce upload yaparak kredi kazanmaları gerektiği" durumları düzenlemenize imkan tanıyor. (Kullanmak isteyene tabii :)

QUOTA: Kullanıcılar için HDD üzerinde belirli bir kota belirleyip bu kotanın dışına çıkmamalarını isteyebilirsiniz. İşte bu özellik tam anlamıyla bu işe yarıyor. (Çok açıklayıcıyımdır)

Gördüğünüz üzere; FTP sunucu kurmaya niyetinde olan her sistem yöneticisi için %99.99 tatminkar özelliklere sahip bir FTP sunucusu Serv-U. Burada anlatılmayan daha pek çok özelliği (SSL desteği gibi) ve kesinlikle kararlı kaynak yönetimi sayesinde Serv-U bugün dünya çapında haklı bir ün kazanmış bir yazılım. IIS içinde çıkan FTP Server ile kıyaslamayın sakın.

Son olarak; Yazılımları lisanslı kullanmazsanız, gerçek anlamda yardıma ihtiyacınız olduğunda çaresiz kalabilirsiniz.


Kaynak