Peki tüm teknolojik aygıtlar kablolarını koparıp atarak, kablosuz olma yolunda hızla ilerliyorken, yeni bir kablolu aktarım standardına ihtiyacımız var mı gerçekten de? Açıkça söylemek gerekirse, evet var. Zira USB 2.0 artık dünya genelinde birçok kullanıcı tarafından yetersiz görülüyor. Bu yetersizliği aşabilmek için yeni bir standart şart.USB 3.0 için, USB 2.0′dan 10 kat hızlı bir teknoloji demek yeterli midir? Tabii ki bu söylem eksik kalır.Peki tam olarak nedir USB 3.0? SuperSpeed, yani süper hızlı teknoloji olarak adlandırılması USB 3.0′ın hız konusunda ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor.Yeni nesil bağlantı standardından bahsediyorsak, hızın yanında başka özellikler de barındırmalı.Zira sadece bilgisayarlarda değil, dijital kameralardan taşınabilir medya oynatıcılarına, cep telefonlarına, harici hard disklere ve benzeri onlarca ürüne bağlantı sağlayacak bir teknoloji olacak USB 3.0.
Yeni barındırdığı özellikleri sayesinde, Hi-Speed USB’den 10 kat hızlı olan USB 3.0, en fazla saniyede 4.8GB veri aktarımı yapabilecek.Aslında teorik olarak USB 3.0, ~5 Gbps bant genişliğine sahip.Bu da demek oluyor ki, 25GB’lık bir dosyanın aktarımı yalnızca 70 saniye sürecek. Oldukça hızlı bir aktarım değil mi? İşin aslı pek de öyle değil.Çeşitli protokoller yüzünden bu kadar büyük hızlara ulaşamayabiliriz.Fakat yine de USB 2.0′ın kat kat üstünde bir hıza sahip olacağımız bir gerçek.
Örneğin, dediğimiz gibi, 25GB’lık bir dosyayı USB 3.0 ile 70 saniyede aktarabiliyorken, USB 2.0 ile bu dosyayı ancak 14 dakikada taşıyabiliriz.USB 1.1′den bahsetmeye bile gerek yok gerçi, fakat karşılaştırma için söyleyelim; bu işlem tam 9 saat sürer!USB 2.0′ın aksine, USB 3.0′da veri sadece tek seferde bir yönde taşınmayacak.Veri, hem okuma hem yazma işlemini eş zamanlı olarak yapabilecek.Bu sistem, USB 2.0′da da yapılabilinir.Fakat bunun için 4 yeni bağlantı gerekiyor.Bu bağlantılardan ikisi veriyi yollamak, ikisi de veriyi almak için kullanılmalı.USB 2.0 kablosunun ucuna baktığınızda, 4 adet tel görürsünüz.USB 3.0′da bu sayı 8′e çıkarılmış.Kısacası iki adet USB 2.0 içeriyor gibi düşünebilirsiniz.Bir önceki paragrafta da dediğimiz gibi, bunlardan biri veriyi alırken, diğeri veriyi yollama işini üstlenecek.