28 Şubat 2010 Pazar
Dizüstü Bilgisayarın Pil Ömrünü Uzatmak
Laptoplar pili azalıp, siz en yakın prizi aramaya başlayınca hızlıca gözünüzden düşer. Pilinizi nasıl daha verimli kullanabiliyorsunuz? İşte burda bunu yapmak için onyedi kolay yol var.
1. Düzenli olarak disk birleştirme yapın.: Hardiskinizi hızlandırmak onu daha az güç/enerji sarfetmesini ve bu da pilinize daha az güç yüklenmesini sağlar. Diskinizi daha verimli yapmak için düzenli olarak disk birleştirme yapın, tabi laptop prizde takılı iken! Mac OSX disk yapılandırmada daha başarılı olduğu için Apple sistemlerde disk birleştirme yapmanızın pek gerekli değil.
2. Ekranınızı karartın.: Çoğu laptop ekranı karartabilme özelliğiyle birlikte gelir. Bazıları da CPU’yu ve soğutma performansını ayarlayabilme özelliğiyle gelir. Bunları olabildiğince düşük tutun ki uzun pil ömrünün tadını çıkarabilin.
3. Arkaplanda çalışan programları sonlandırın.: Itunes, Desktop Search, vs. Tüm bu eklentiler CPU’yu yükleyerek pil ömrünü azaltır. Pilden beslemedeyken hayati öneme sahip olmayan tüm eklentileri sonlandırın.
4. Dış cihazları devre dışı bırakın.: USB aygıtları (fare dahil), WiFi (kablosuz) ve Bluetooth pilinizi tüketir. Bu aygıtları kapatın veya çıkartın. Pil, diğer cihazları USB’den şarj ederken (mesela iPod’unuz) hızlıca bitiverir.
5. Daha fazla RAM ekleyin.: Bu yapmak size eğer RAM’inin yeterli gelmiyosa fayda eder. RAM eksikliğinde işletim sistemi sabit diskinizi RAM olarak kullanır bu da hem yavaşlamaya hem de normalden fazla enerji harcanmasına sebep olur.
6. CD/DVD yerine sabit diskinizi kullanın.: Güç tasarufunda sabit diskler CD ve DVD’ye göre daha iyidir. Sürücünüzün içinde bir disk olması enerji harcanmasına sebep olabilir. Bunlar aktif olarak kullanılmasa bile işletim sistemi tarafından arasıra tarandıkları için güç tüketirler. İmkanınız varsa, Nero veya Alcohol 120% gibi programlarla sanal sürücüler kullanmaya çalışın.
7. Pil bağlantılarını temiz tutun.: Pilinizin metal bağlantı noktalarını her iki ayda bir uygun bezle temizleyin. Bu enerji transferini kolaylaştırır.
8. Pilinize iyi bakın.: Pilinizi kullanın. Uzun süre kullanılmiycaksa pilinizi dolu tutmayın. Şarj edildiğinde en çok iki-üç hafta içinde bir kullanın. Artı, Li-On pillerin tamamen boşalmasına izin vermeyin. (Tamamen boşaltma işlemi eski, hafıza etkisi olan piller içindi.)
9. Askıya almak yerine Hazırda Beklet’e alın.: Askıya almak azıcık enerji tasarufu sağlasa ve gerektiğinde hemen işinize dönmenizi sağlasa da asla hazırda beklet kadar enerji tasarufu sağlayamaz. Hazırda beklet bilgisayarınızdaki hiçbir programı kapatmanızı gerektirmez ve askıya almaya benzer fakat bilgisayar tamamen kapanır ve açılmazsı azıcık zaman alır. Bu fonksiyonu kapatmanın yerine de kullanabilirsiniz. Hazırda beklet hakkında daha fazla bilgi.
10. Çalışma sıcaklığını düşük tutun.: Laptopunuz soğukken daha verimli çalışır. Hava kanallarını temiz ve açık tutun. Dizinizin üstüne veya yatakta bu kanalları kapatmamaya özen gösterin.
11. Güç Ayarları’nı düzenleyin.: Denetim Masası’ndan ‘Güç Denetimi’ panelini açıp ‘En Uzun Pil’ ayarlarını seçip kaydedin.
12. Tek bir programda çalışın.: Pilden beslemede iken sadece tek bi program üzerinde çalışın. Bir dökümanda çalışmak, e-mail programınızı arkaplanda açık tutmak ve en son albümleri dinlemek yerine aklınızı tek bir programa odaklayın. Yapmazsanız sadece işiniz bitmeden pilinizi kurutursunuz!
13. PC’nize fazla yüklenmeyin.: Pasif uygulamalar (e-mail veya kelime işlem programları) oyun oynamak veya DVD seyretmekten çok daha az enerji harcar. Tek bir piliniz varsa çalışacağınız programları akıllıca seçin.
14. Kendinize daha verimli laptop alın.: Laptoplar gün geçtikçe daha verimli hale geliyor. Üreticiler tüm gün boyu dayanabilen piller hakkında konuşuyor. Yeni verimli bir laptop almak en iyi çözümdür.
15. Hafıza etkisini önleyin.: Eğer çok eski bir laptop kullanıyorsanız, ‘hafıza etkisi’ni önlemek istersiniz. Pilinizi sağlıklı tutmak için en çok iki-üç haftada bir tam olarak şarj ve deşarj yapın. Bu kural dışında tutulanlar Li-Ion, hafıza etkisinden çile çekmeyen (çoğu laptopun sahip olduğu) piller.
16. Otomatik kaydet özelliğini kapatın.: MS-Word’ün ve Excel’in otomatik kaydet fonksiyonu faydalı fakat diskinizin gerekenden daha fazla çalışmasına sebep olur. Bunu yapmayı düşünürseniz, piliniz azalırken de bunu tersine çevirmeyi düşünürsünüz elbette. Pil dolu iken enerji tasarufu yapar, fakat pil biterken de işinizin sıfırlanmasını istemezsiniz herhalde.
17. Grafik işlemlerinizi azaltın.: Bunu ekran çözünürlüğünüzü düşürerek ve gerekmeyen grafik efektlerini kapatarak yapabilirsiniz. Grafik kartları günümüzde bir disk sürücüsünden daha fazla enerji tüketir.